Leden login | Volg ons op:
STATUTEN
VAN DE KYNOLOGENCLUB
”UDEN EN OMSTREKEN"
Opgericht: 1969
STATUTEN KYNOLOGENCLUB "UDEN EN OMSTREKEN"
NAAM, ZETEL EN DUUR
Artikel 1 .
1. De vereniging draagt de naam: KYNOLOGENCLUB "UDEN EN OMSTREKEN", afgekort K.C. "Uden e.o.".
2. Zij heeft haar zetel in de gemeente Uden (Noord Brabant).
Artikel 2.
1. De vereniging werd opgericht vijfentwintig februari negentienhonderd negenenzestig en erkend door goedkeuring van haar statuten bij Koninklijk Besluit van twintig juli negentienhonderd zeventig, nummer 78. Vanaf de inwerkingtreding van de onderhavige statuten is de vereniging aangegaan voor onbepaalde tijd.
2. Het verenigingsjaar valt samen met het kalenderjaar.
3. Zij is in het jaar tweeduizend als lid toegetreden tot de Vereniging Raad van Beheer op Kyno-logisch Gebied in Nederland, hierna te noemen "Raad van Beheer".
DOEL
Artikel 3.
1. De vereniging heeft ten doel:
a) het bevorderen van het contact tussen fokkers en liefhebbers van rashonden;
b) het geven van voorlichting over het houden, fokken en opvoeden van honden;
c) het dienen van algemene kynologische belangen en het bevorderen van de maatschappelijke erkenning en acceptatie van het houden van honden, een en ander binnen het werkgebied zoals dat ingevolge haar erkenning door de Raad van Beheer en de werkafspraken binnen de georganiseerde kynologie aan haar is overgelaten.
2. Zij tracht dit doel onder meer te bereiken door:
a) het houden van vergaderingen;
b) het doen houden van lezingen en het geven van cursussen op Kynologisch gebied;
c) het houden en steunen van clubmatches en tentoonstellingen;
d) het bevorderen van de africhting in het algemeen;
e) het geven van informatie over aankoop, fokken en (op)voeden van honden;
f) het onderhouden van contacten met de overheid en maatschappelijke organisaties binnen haar werkgebied, voor zover dat dienstbaar kan zijn aan het doel van de vereniging;
g) andere wettige middelen, die aan het doel bevorderlijk kunnen zijn, mits niet in strijd met de statuten, reglementen en wettig genomen besluiten van de Raad van Beheer.
LIDMAATSCHAP
Artikel 4.
1. De vereniging kent gewone leden, junior-deelnemers, ereleden en begunstigers.
2. Gewone leden zijn zij, die bij de aanvang van het verenigingsjaar de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt en als zodanig zijn toegelaten overeenkomstig het in artikel 5 bepaalde, of degene die bij het begin van een boekjaar de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt en tot het bereiken van die leeftijd junior-deelnemer waren.
3. Junior-deelnemers zijn zij, die bij de aanvang van het verenigingsjaar de leeftijd van achttien jaar nog niet hebben bereikt en als zodanig zijn toegelaten overeenkomstig het in artikel 5 bepaalde. Junior-deelnemers hebben dezelfde rechten en plichten als de gewone leden en zijn alzo gehouden aan de statuten en overige reglementen van de vereniging. Junior-deelnemers hebben echter geen stemrecht en kunnen geen bestuursfunctie bekleden.
4. Ereleden zijn zij, die wegens hun buitengewone verdiensten jegens de vereniging of in het kader van de doelstelling van de vereniging door de algemene vergadering daartoe zijn benoemd.
5. Begunstigers zijn zij, die zich jegens de vereniging verbinden tot het storten van een jaarlijks bedrag waarvan het minimum wordt vastgesteld door de algemene vergadering en die als zodanig door het bestuur zijn toegelaten.
Artikel 5.
1. Als gewoon lid of junior-deelnemer kan men worden toegelaten nadat men schriftelijk een ver-zoek dienaangaande bij het bestuur heeft ingediend. Dit verzoek bevat tenminste de voorletters, naam en adres en de geboortedatum. Het bestuur beslist over de toelating. Bij niet-toelating door het bestuur kan de algemene vergadering alsnog tot toelating besluiten.
2. Ereleden worden, op voorstel van het bestuur of op schriftelijk voorstel van tenminste tien stemgerechtigde leden, door de algemene vergadering benoemd met een meerderheid van tenminste twee/derde van de geldig uitgebrachte stemmen. Zij betalen geen contributie.
3. Begunstiger kan men worden door schriftelijke aanmelding bij het bestuur dat over de toelating beslist. In de aanmelding moet het bedrag van de jaarlijkse bijdrage worden meegedeeld.
4. Het lidmaatschap is strikt persoonlijk.
Artikel 6
1. De vereniging ontleent haar rechten aan de statuten, het huishoudelijk reglement en de overige reglementen van de Raad van Beheer en verplicht zich zonder voorbehoud tot naleving van die statuten, reglementen en wettig genomen besluiten van de Raad van Beheer.
2. De vereniging aanvaardt zonder voorbehoud de rechtsmacht van de Geschillencommissie voor de Kynologie en het Tuchtcollege voor de Kynologie, zoals weergegeven in de statuten en het huishoudelijk reglement van de Raad van Beheer.
3. De leden van de vereniging zijn jegens de vereniging tot hetzelfde gehouden als waartoe de vereniging vanwege haar lidmaatschap jegens de Raad van Beheer zal zijn gehouden op grond van de statuten en reglementen van de Raad van Beheer en de door de organen van de Raad van Beheer genomen besluiten.
4. De vereniging is bevoegd tot het opleggen van de verplichtingen aan de leden jegens de Raad van Beheer, waarbij al hetgeen waartoe de vereniging jegens de Raad van Beheer is gehouden uit hoofde van het bepaalde in de statuten en reglementen van de Raad van Beheer ook geldt als verplichtingen die de leden van de vereniging rechtstreeks jegens de Raad van Beheer hebben in de zin van artikel 46 boek 2 van het Burgerlijk Wetboek.
SCHORSING
Artikel 7.
1. Het bestuur is bevoegd een lid te schorsen voor een periode van ten hoogste drie maanden, in geval het lid bij herhaling in strijd handelt met zijn lidmaatschapsverplichtingen of door hande-lingen of gedragingen het belang van de vereniging in ernstige mate heeft geschaad. Gedurende de periode dat een lid is geschorst, zijn de aan het lidmaatschap verbonden rechten opgeschort.
2. Het bepaalde in artikel 8 lid 5 betreffende beroep is overeenkomstig van toepassing.
3. Een schorsing eindigt tegelijk met het lidmaatschap of, indien de Algemene Vergadering het beroep gegrond verklaart, tegelijk met het besluit van de Algemene Vergadering.
EINDE VAN HET LIDMAATSCHAP
Artikel 8.
1. Het lidmaatschap eindigt:
a. door overlijden van het lid;
b. door opzegging door het lid;
c. door opzegging namens de vereniging;
d. door ontzetting.
2. Opzegging door het lid geschiedt schriftelijk aan het bestuur. Het lidmaatschap eindigt met in-gang van de dag die daarvoor bij de opzegging wordt vermeld of, indien geen tijdstip is vermeld, aan het einde van het verenigingsjaar waarin de opzegging plaatsvindt. Indien het lidmaatschap niet is opgezegd voor een december van enig jaar is het lid verplicht de contributie voor het volgend te voldoen en wordt de opzegging beschouwd als voor het daarop volgend jaar, tenzij het bestuur anders besluit.
3. Opzegging van het lidmaatschap namens de vereniging kan tegen het einde van het lopende verenigingsjaar geschieden door het bestuur met inachtneming van een opzegtermijn van ten-minste vier weken, wanneer het lid, na daartoe bij herhaling schriftelijk te zijn aangemaand, op de eerste december niet ten volle aan zijn geldelijke verplichtingen jegens de vereniging heeft voldaan, alsmede wanneer het lid heeft opgehouden te voldoen aan de vereisten welke te eniger tijd door de statuten voor het lidmaatschap gesteld mochten worden. Indien een lid door het Tuchtcollege voor de Kynologie is gediskwalificeerd, casu quo geschorst, kan het bestuur besluiten het betreffende lid het lidmaatschap namens de vereniging opzeggen. De opzegging geschiedt steeds schriftelijk met opgave van de reden(en).
4. Ontzetting uit het lidmaatschap kan alleen worden uitgesproken wanneer een lid in strijd met de statuten, reglementen of besluiten van de vereniging handelt of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt. De ontzetting geschiedt door het bestuur, dat het betrokken lid zo spoedig mogelijk schriftelijk van het besluit met opgave van reden(en) in kennis stelt.
5. De betrokkene is bevoegd binnen één maand na ontvangst van de kennisgeving schriftelijk in beroep te gaan bij de algemene vergadering. Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep is het lid geschorst. Het betreffende lid heeft echter toegang tot de algemene vergadering waarin het beroep wordt behandeld en is bevoegd daarover het woord te voeren. Het besluit der algemene vergadering tot ontzetting zal moeten worden genomen met tenminste twee/derde van het aantal uitgebrachte geldige stemmen.
6. Wanneer het lidmaatschap in de loop van een verenigingsjaar ongeacht de reden of oorzaak, eindigt, blijft desniettemin de jaarlijkse bijdrage voor het geheel door het lid verschuldigd, tenzij het bestuur anders besluit. In afwijking van het bepaalde in de eerste volzin van artikel 36 lid 3 van boek 2 Burgerlijk Wetboek kan een lid zich door opzegging van zijn lidmaatschap niet onttrekken aan een besluit krachtens hetwelk de verplichtingen van geldelijke aard van de leden worden verzwaard behoudens uiteraard het in lid 2 van dit artikel bepaalde.
GELDMIDDELEN
Artikel 9.
1. De geldmiddelen der vereniging bestaan uit de contributies van de gewone leden en junior-deelnemers, de bijdrage van begunstigers, uit entreegelden, uit eventuele schenkingen, subsidies en andere toevallige baten.
2. Ieder gewoon lid en junior-deelnemer betaalt een contributie, waarvan het bedrag door de al-gemene vergadering wordt vastgesteld.
BESTUUR
Artikel 10.
1. Het bestuur van de vereniging bestaat uit tenminste vijf meerderjarige Ieden. Het aantal be-stuurders wordt vastgesteld door de algemene vergadering.
2. De bestuurders worden door de algemene vergadering uit de leden der vereniging benoemd uit een of meer niet bindende voordrachten, behoudens het bepaalde in het vierde lid. Het bestuur wijst uit zijn midden een secretaris en penningmeester aan. De voorzitter wordt steeds als zodanig door de algemene vergadering benoemd.
3. Tot het opmaken van een voordracht zijn zowel het bestuur als tien stemgerechtigde leden bevoegd. Een voordracht van het bestuur wordt bij de oproeping voor de vergadering meegedeeld. Een voordracht van tien of meer stemgerechtigde leden moet schriftelijk bij het bestuur worden ingediend voor de op de oproeping voor de vergadering vermelde datum casu quo tijdstip.
4. Is er voor een bepaalde vacature geen voordracht opgemaakt, dan is de vergadering voor de vervulling van die vacature vrij in haar keus.
5. De algemene vergadering kan een bestuurslid schorsen of ontslaan, indien zij daartoe termen aanwezig acht. Voor een besluit daartoe is een meerderheid vereist van tenminste twee/derde der geldige stemmen.
6. De bestuurders zijn bevoegd te allen tijde zelf hun ontslag te nemen, mits dit schriftelijk ge-schiedt met een opzegtermijn van tenminste drie maanden.
7. Jaarlijks treedt tenminste één bestuurslid af volgens een door het bestuur op te maken rooster.
8. Mochten in het bestuur om welke reden dan ook één of meer bestuursleden ontbreken, dan vormen de overgebleven bestuursleden of vormt het enig overgebleven bestuurslid niettemin een wettig bestuur. De overgebleven bestuursleden of het overgebleven bestuurslid dienen of dient zo snel mogelijk doch uiterlijk binnen drie maanden een ledenvergadering bijeen te roepen met als doel de vorming van een bestuur bestaande uit minimaal vijf personen.
9. De leden van het bestuur genieten geen beloning voor hun werkzaamheden. Zij hebben wel recht op vergoeding van de kosten door hen in de uitoefening van hun functie gemaakt.
Artikel 11.
1. Het bestuur is belast met het besturen der vereniging. Alle bestuurders gezamenlijk, zijn be-voegd de vereniging in en buiten rechte te vertegenwoordigen.
2. De penningmeester is gevolmachtigde van de vereniging tot het beschikken over de ten name van de vereniging geopende bank- of girorekeningen.
3. Voor het aangaan van geldleningen, alsmede voor het kopen, vervreemden, bezwaren, huren of verhuren van onroerende goederen, voor overeenkomsten waarbij de vereniging zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot ze-kerheidsstelling voor de schuld van een derde verbindt, alsmede voor het aangaan van over-eenkomsten, waarvan de duur die van een jaar overschrijdt, behoeft het bestuur de machtiging van de algemene vergadering.
4. leder lid van het bestuur is tegenover de vereniging gehouden tot een behoorlijke vervulling van de hem opgedragen taak. Indien het een aangelegenheid betreft die tot de werkkring van twee of meer bestuurders behoort, is ieder van hen voor het geheel aansprakelijk terzake van een tekortkoming, tenzij deze niet aan hem is te wijten en hij niet nalatig is geweest in het treffen van maatregelen om de gevolgen daarvan af te wenden.
ALGEMENE VERGADERING
Artikel 12.
1. Binnen zes maanden na afloop van elk boekjaar wordt een algemene vergadering (ledenver-gadering) gehouden. Het bestuur brengt in deze vergadering haar verslag uit en doet, onder overlegging van de nodige bescheiden, rekening en verantwoording van haar in het afgelopen boekjaar gevoerde bestuur.
2. De algemene vergadering benoemt jaarlijks, doch uiterlijk dertig dagen voor de ledenvergade-ring, een commissie van tenminste twee leden, de kascommissie, die geen deel mogen uitmaken van het bestuur, tot onderzoek van de rekening en verantwoording over het lopende casu quo laatst verstreken boekjaar. De commissie brengt in deze ledenvergadering verslag uit van haar bevindingen. Vereist het onderzoek bijzondere boekhoudkundige kennis, dan kan de commissie zich door een deskundige doen bijstaan.
3. Het bestuur is verplicht aan deze commissie alle door haar gewenste inlichtingen te verschaffen, haar desgewenst de kas en de waarden der vereniging te vertonen en inzage van de boeken en bescheiden der vereniging te geven.
4. Goedkeuring door de algemene vergadering van het jaarverslag en de rekening en verant-woording strekt het bestuur tot décharge.
5. Indien de goedkeuring van de rekening en verantwoording wordt geweigerd, benoemt de alge-mene vergadering een andere commissie bestaande uit tenminste drie leden, welke een nieuw onderzoek doet naar de rekening en verantwoording. Deze commissie heeft dezelfde bevoegdheden als de eerder genoemde commissie. Binnen een maand na de benoeming brengt zij aan de algemene vergadering verslag uit van haar bevindingen. Wordt ook dan de goedkeuring geweigerd, dan neemt de algemene vergadering al die maatregelen, welke door haar in het belang van de vereniging nodig worden geacht.
Artikel 13.
1. De algemene vergaderingen worden bijeengeroepen door het bestuur, met inachtneming van een termijn van tenminste veertien dagen. De bijeenkomst geschiedt door een aan alle leden te zenden schriftelijke mededeling.
2. Behalve de in artikel 12 bedoelde ledenvergadering zullen algemene vergaderingen worden gehouden zo dikwijls het bestuur dat wenselijk acht, alsmede zo dikwijls dit schriftelijk met op-gave van de te behandelen onderwerpen wordt verzocht door tenminste tien stemgerechtigde leden of een zodanig aantal leden als bevoegd is tot het uitbrengen van tenminste een/tiende gedeelte der stemmen in een algemene vergadering, indien alle leden tegenwoordig zijn.
3. Na ontvangst van een verzoek als bedoeld in lid 2, is het bestuur verplicht tot bijeenroeping ener algemene vergadering op een termijn van niet langer dan vier weken. Indien aan het verzoek tot bijeenroeping binnen veertien dagen, nadat dit door het bestuur werd ontvangen, geen gevolg wordt gegeven, zullen de verzoekers zelf tot de bijeenroeping kunnen overgaan op de wijze waarop het bestuur de algemene vergadering bijeenroept.
Artikel 14.
1. Alle leden en junior-deelnemers hebben toegang tot de algemene vergadering en hebben de bevoegdheid aldaar het woord te voeren en voorstellen te doen. leder lid heeft één stem. Een stem kan niet door een gemachtigde worden uitgebracht.
2. Een eenstemmig besluit van alle leden, ook al zijn deze niet in een vergadering bijeen, heeft, mits met voorkennis van het bestuur genomen, dezelfde kracht als een besluit van de algemene vergadering. Een dergelijk besluit wordt door de secretaris aangetekend in het notulenboek, terwijl er melding van wordt gemaakt tijdens de eerstvolgende vergadering.
3. Stemming gebeurt mondeling, tenzij de voorzitter of een der aanwezige leden schriftelijke stemming verlangt. Het aannemen van voorstellen bij acclamatie is mogelijk, mits dit gebeurt op voorstel van de voorzitter.
4. Over alle voorstellen betreffende zaken wordt beslist bij volstrekte meerderheid der uitge-brachte stemmen, voor zover de statuten niet anders bepalen. Bij staking van stemmen wordt
het voorstel aangehouden tot de eerstvolgende vergadering. Mochten alsdan wederom de stemmen staken, dan wordt het voorstel als verworpen beschouwd. Bij stemming over personen is hij gekozen, die de volstrekte meerderheid der uitgebrachte stemmen op zich heeft verenigd. Indien niemand die meerderheid heeft verkregen wordt een tweede stemming gehouden tussen de twee personen, die het grootste aantal der uitgebrachte stemmen op zich heeft verenigd. Indien bij de tweede stemming de stemmen staken beslist het lot. Onder stemmen wordt in dit artikel verstaan geldig uitgebrachte stemmen, zodat niet in aanmerking komen blanco en met de naam van het stemmende lid ondertekende stemmen.
5. Een ter vergadering door de voorzitter uitgesproken oordeel dat een besluit is genomen, is be-slissend. indien echter onmiddellijk na het uitspreken van dit oordeel de juistheid wordt betwist, vindt een nieuwe stemming plaats wanneer de meerderheid der vergadering of, indien de oor-spronkelijke stemming niet hoofdelijk of schriftelijk geschiedde, een stemgerechtigde aanwezige dit verlangt.
Artikel 15.
1. De voorzitter van het bestuur leidt de vergadering. Bij zijn afwezigheid of ontstentenis zal een der andere bestuurders als leider der vergadering optreden.
2. Van het ter algemene vergadering verhandelde worden door de secretaris of door een door de voorzitter aangewezen lid der vereniging notulen gehouden.
AANSPRAKELIJKHEID
Artikel 16.
De vereniging is tegenover haar leden niet aansprakelijk voor enige schade, ontstaan tijdens vanwege de vereniging georganiseerde bijeenkomsten, cursussen of evenementen, van welke aard ook, en evenmin voor enige schade ten gevolge van door de vereniging verleende adviezen of door welke andere oorzaak dan ook.
STATUTENWIJZIGING
Artikel 17.
1. Wijziging van de statuten kan slechts plaatshebben na een besluit van de algemene vergadering waartoe werd opgeroepen met de mededeling, dat daarin wijziging van de statuten zal worden voorgesteld.
2. Zij, die de oproeping tot de algemene vergadering ter behandeling van een voorstel tot statu-tenwijziging hebben gedaan, moeten tenminste vijf dagen vóór de dag der vergadering een afschrift van dit voorstel, waarin de voorgestelde wijzigingen) woordelijk is (zijn) opgenomen, op een daartoe geschikte plaats voor de leden ter inzage leggen tot na afloop van de dag waarop de vergadering wordt gehouden.
3. Tot wijziging van de statuten kan slechts worden besloten door de algemene vergadering met een meerderheid van tenminste twee/derde van het aantal uitgebrachte geldige stemmen.
Artikel 18.
Het in artikel 17 bepaalde is niet van toepassing indien ter algemene vergadering alle leden aanwezig zijn en het besluit tot statutenwijziging met algemene stemmen wordt genomen.
Artikel 19.
1. Een wijziging van de statuten treedt niet in werking dan nadat deze door de Raad van Beheer is goedgekeurd en van de wijziging een notariële akte is opgemaakt.
2. De bestuurders zijn verplicht een authentiek afschrift van de wijziging en de gewijzigde statuten neer te leggen ten kantore van de Kamer van Koophandel en Fabrieken binnen welker gebied de vereniging haar woonplaats (zetel) heeft.
ONTBINDING EN VEREFFENING
Artikel 20.
1. Behoudens het bepaalde in artikel 50 van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek wordt de vereniging ontbonden door een besluit daartoe van de algemene vergadering genomen met tenminste twee/derde van het aantal uitgebrachte geldige stemmen in een vergadering waarin tenminste drie/vierde van de leden aanwezig is.
2. Bij gebreke van het quorum kan ongeacht het aantal op de vergadering aanwezige leden tot ontbinding worden besloten op een volgende, tenminste veertien dagen doch uiterlijk dertig dagen na de eerste te houden vergadering, met een meerderheid van tenminste twee/derde van het aantal uitgebrachte geldige stemmen.
3. Bij de oproeping tot de in de leden 1 en 2 van dit artikel bedoelde vergadering moet worden meegedeeld, dat op de vergadering zal worden voorgesteld de vereniging te ontbinden.
4. Indien bij een besluit tot ontbinding te dien aanzien geen vereffenaars zijn aangewezen, ge-schiedt de vereffening door het bestuur.
5. Een batig saldo wordt in geen geval onder de leden verdeeld. Een eventueel batig saldo zal worden aangewend voor door de algemene vergadering te bepalen zodanige doeleinden als het meest met het doel der vereniging overeenstemmen.
6. Na de ontbinding blijft de vereniging voortbestaan voor zover dit tot vereffening van haar ver-mogen nodig is. Gedurende de vereffening blijven de bepalingen van de statuten en reglementen voor zover mogelijk van kracht. in stukken en aankondigingen die van de vereniging uitgaan, moet aan haar naam worden toegevoegd de woorden "in liquidatie".
HUISHOUDELIJK REGLEMENT
Artikel 21.
1. De algemene vergadering kan bij huishoudelijk reglement nadere regels geven over het lid-maatschap, de introductie, het bedrag der contributies en entreegelden, de werkzaamheden van het bestuur, de vergaderingen, de wijze van uitoefening van het stemrecht, het beheer en gebruik van het gebouw der vereniging en alle verdere onderwerpen, waarvan de regeling haar gewenst voorkomt.
2. Wijziging van het huishoudelijk reglement kan geschieden bij besluit van de algemene verga-dering met een meerderheid van tenminste twee/derde der uitgebrachte geldige stemmen, indien dit schriftelijk wordt verzocht door tenminste een/derde van de Ieden van de vereniging of op voorstel van het bestuur.
3. Het huishoudelijk reglement zal geen bepalingen mogen bevatten die afwijken van of in strijd zijn met de bepalingen van de wet of van de statuten, tenzij de afwijking door de wet of de statuten wordt toegestaan. Het huishoudelijk reglement zal eveneens geen bepalingen bevatten die afwijken van of in strijd zijn met de statuten en reglementen van de Raad van Beheer.
SLOTBEPALING
Aldus vastgesteld in de algemene vergadering, gehouden op 28 juni 2001 en ingeschreven in het Ver-enigingsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken onder nummer 40216034.
De K.C. Uden en omstreken is een vereniging die zich bezig houdt met hondensport in de ruimste zin van het woord. De vereniging is opgericht in 1969 en is lid van de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland.
Contact
Kynologenclub Uden en omstreken
Zeelandsedijk 18
5408 SM Volkel
0413-261898
ofni @kc-uden.nl
Prijswijzigingen en typefouten onder voorbehoud!